Proprietatea intelectuala

Proprietatea intelectuala face referire la creatiile mintii: inventii (brevete), opere literare si artistice, nume, imagini, simboluri, design, utilizate in activitatile comerciale

Detinatorii drepturilor de proprietate intelectuala pot controla si trebuie rasplatiti pentru uzul acesteia, acest fapt incurajand inovatia si creativitatea spre beneficiul umanitatii.

Proprietatea intelectuala este impartita in doua categorii principale:

Dreptul de autor (Copyright) include lucrari literare si artistice precum romane, poeme, piese de teatru, jocuri, filme, opere muzicale, situri web, picturi, fotografii, sculpturi, design arhitectural, etc.  si drepturile conexe  care includ drepturile artistilor aparute ca urmare a interpretarii, drepturile legate de inregistrarile efectuate de producatorii de fonograme si drepturile aparute ca urmare a emisiei programelor de radio si televiziune.

Proprietatea industriala care include:

  • brevetele de inventie (patentele);
  • modelele de utilitate si topografiile pentru produse semiconductoare;
  • marcile si indicatiile geografice;
  • desenele si modelele industriale.

Orice afacere are nevoie de protejarea drepturilor de proprietate intelectuala

Ce fel de protectie ar trebui sa folositi?

Iata mai jos o imagine de ansamblu a ceea ce presupune fiecare tip de proprietate intelectuala

DREPTUL DE AUTOR

Drepturile de autor asigura protejarea operelor si a creațiilor artistice.

Cele mai cunoscute forme de drepturi de autor sunt operele cinematografice, cărțile, picturile, sculpturile și muzica.

In cele mai multe limbi europene, cuvantul copyright este cunoscut ca drepturi de autor.

BREVETUL DE INVENTIE (PATENTUL)

Brevetele sunt necesare pentru protejarea invențiilor. Brevetele ofera raspunsuri la intrebri precum: cum functioneaza lucrurile, ce fac ele, cum acestea îndeplinesc anumite functiuni, din ce sunt realizate și modul în care sunt realizate.

Poate fi brevetata o gamă largă de tehnologii, de la un medicament nou la un circuit electric sau o noua utilizare a unui produs sau procedeu cunoscut. Brevetele pot fi inventii noi in totalitate, precum si imbunatatiri ale celor existente. Dacă aveti o noua tehnologie sau chiar o noua metoda de afaceri, ar trebui sa luati în considerare obținerea unui brevet.

Brevetele trebuie înregistrate pentru a obține protecție (inainte de a fi aduse la cunostinta publicului).

MARCA

O marca defineste pur și simplu identitatea unei companii. Acesta include totul, de la nume la sloganuri si logouri.

Protectia unei mărci comerciale poate fi obtinuta prin simpla ei folosire, dar se poate obtine o protectie mult mai puternica daca va inregistrati marca. Marcile cele mai cunoscute din lume sunt in general logourile si numele de branduri renumite, cum ar fi Apple, Google sau Nike.

Fiecare companie are nevoie de o marcă comercială pentru a-si proteja reputatia pe piata si in comunitatea de investititori.

DESENE SI MODELE INDUSTRIALE

Desenul sau modelul industrial protejeaza aspectul exterior al unui produs redat in doua sau in trei dimensiuni si trebuie sa aduca noutate si sa aiba un caracter individual.

Exemple de produse protejate de un desen industrial sunt telefoanele mobile cum ar fi iPhone, Samsung sau forma sticlei de Coca-Cola.

MODELUL DE UTILITATE

Modelul de utilitate protejeaza o inventie tehnica noua care depaseste nivelul unei simple indemanari profesionale si este susceptibila de aplicare industriala.

Titlul de protectie (certificatul) garanteaza titularului/inventatorului sau succesorului sau in drepturi protectia inventiei tehnice pentru o perioada de 6 ani; si se poate prelungi pe doua perioade a cate 2 ani, durata modelului de utilitate neputand depasi 10 ani de la data depunerii cererii.