Desene si modele industriale

Desenele si modelele industriale se refera la aspectul estetic al unui produs.

 

Desenele si modelele industriale protejeaza aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, care este redat in doua dimensiuni – pentru desene, sau in trei dimenisuni – pentru modele industriale, rezultat din combinatia dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau materiale ale produsului in sine si/sau ornamentatia acestuia.

Protejarea desenelor si modelelelor industriale este foarte importanta.

Totusi, modul de functionare sau caracteristicile tehnice ale unui produs nu pot fi protejate prin intermediul desenelor si a modelelor.

Modul de functionare poate fi protejat prin intermediul brevetelor de inventie si al modelelor de utilitate.

Desenele pot fi folosite alaturi de marci pentru protejarea in intregime a unui produs.

Iata un exemplu: pe langa protectia conferita de inregistrarea ca marca a numelui, Compania Coca-Cola si-a inregistrat si forma sticlei ca desen si model industrial (forma sticlei este, de asemenea, protejata ca marca).

De ce anume este nevoie pentru a obtine protectia?

Pentru inregistrarea unui desen, acesta trebuie sa fie nou, in sensul de a nu fi adus la cunostinta publicului inaintea depunerii cererii. Aceasta presupune ca desenul respectiv sa nu fi fost comercializat, prezentat la expozitii sau brosuri, in prezentari, prelegeri etc. De asemenea, un desen trebuie sa aiba si caracter individual, in sensul de a fi diferit de alte produse comercializate sau desene anterior inregistrate.

De ce sa iti inregistrezi desenul/modelul industrial?

Desenele/modelele protejate confera un avantaj asupra pietei, prin diferentierea produselor fata de cele ale altor competitori. Un desen protejat adauga valoare produsului si afacerii in sine. Inregistrarea desenului/modelului permite impiedicarea aparitiei altor desene/modele identice sau similare pe piata, sau blocarea celor similare care pot apare ulterior.

Cum se obtine protectia pentru desene si modele?

Protectia desenelor/modelelor se obtine prin depunrea unei cereri de inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci sau la Oficiul European pentru Armonizarea Pietei Interne. Echipa de specialisti din cadrul ProtectMARK va va ajuta in pregatirea tuturor documentelor si depunerea cererii dumneavoastra.

DESENELE SI MODELE IN ROMANIA

DESENELE SI MODELE IN ROMANIA

Inregistrarea unui desen sau model previne copierea unui desen/model unic.
Vezi detalii

DESENE SI MODELE IN UNIUNEA EUROPEANA

DESENE SI MODELE IN UNIUNEA EUROPEANA

Daca nu doriti ca altii sa reproduca lucrarile fara acordul dumneavoastra, atunci este necesara protectia oferita de desene si modele la nivelul statelor Uniunii Europene si apoi la nivel global.
Vezi detalii