Inregistrarea in Uniunea Europeana

O marca inregistrata in Romania poate forma drept de prioritate pentru inregistrarea unei marci comunitare. Ne va face placere sa concepem impreuna o strategie privind protejarea marcilor dumneavoastra in Uniunea Europeana

Marca inregistrata in Uniunea Europeana

Inregistrarea unei marci protejeaza impotriva contrafacerii si a incalcarii drepturilor conferite de aceasta.

O marca comunitara asigura protectia in toate cele 28 de state europene.

Este Uniunea Europeana o piata pe care o iei in considerare pentru produsele/serviciile tale?

Vrei sa utilizezei marca in mai multe state din Uniune?

Daca o marca este utilizata in 3 state europene, atunci ar fi indicat inregistrarea unei marci comunitare decat inregistrarea nationala in statele respective.

Statele care formeza Uniunea Europeana sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Ungaria.

Avantaje

  • o marca comunitara este valabila la nivelul intregii Uniuni si acorda titularului drepturi exclusive de folosinta ce permit interzicerea contrafacerii de catre terti;
  • este necesara depunerea unei singure cereri, care presupune costuri mai scazute;
  • o marca comunitara este opozabila atat unor marci comunitare ulterioare, dar si marcilor nationale;
  • o marca comunitara poate constitui un drept de prioritate pentru inregistrarea ulterioara a unei marci la nivel national sau in state care nu sunt membre ale Uniunii Europene;
  • o marca comunitara poate fi folosita doar pe teritoriul unei singure tari;
  • protectia poate fi obtinuta in fata instantelor din orice tara, deciziile avand efect la nivel comunitar;
  • daca inregistrarea este refuzata de OHIM, marca poate fi inregistrata la nivel national invocand prioritatea de depunere la OHIM.

Cine poate aplica?

O marca comunitara poate fi inregistrata atat de solictanti membri ai Uniunii Europene cat si de persoane din afara Uniunii. Acestea din urma vor trebui, totusi, sa apeleze la serviciile unui cosilier in proprietate industriala din statele membre care are recunoscut dreptul de reprezentare in fata Oficiului pentru Armonizarea Pietei Interne (OHIM).

Limba

Cererea poate fi depusa in oricare din limbile oficiale ale Uniunii Europene, insa pentru desfasurarea procedurii trebuie selectata o limba oficiala a OHIM. Limbile oficiale ale OHIM sunt: engleza, franceza, germana, spaniola si italiana.

Invocarea prioritatii

Prioritatea unei inregistrari nationale poate fi invocata pentru inregistrarea unei marci comunitare. De asemenea, si o marca comunitara poate constitui drept de prioritate pentru o inregistrare nationala sau internationala ulterioara.

Invocarea senioritatii

Daca o marca este deja inregistrata in unul sau mai multe state din UE de catre acelasi titular, este posibila invocarea senioritatiii marcii inregistrate. Aceasta inseamna ca marca comunitara se va bucura de aceleasi conditii de validitate ca si marca a carei senioritate se invoca.

Procedura

O cerere de inregistrare este analizata, in primul rand, in ceea ce priveste conditiile de forma, cum ar fi plata taxelor si clasele pe care se va inregistra marca.

Odata verificate formalitatile, OHIM va efectua o cercetarea pentru verificarea disponibilitatii marcii, notificand proprietarii care au marci ce intra in conflict cu marca propusa.

Marca va fi examinata pentru incalcarea motivelor absolute de refuz (lipsa distinctivitatii, incalcarea altor drepturi de proprietate intelectuala inregistrate etc.)

Odata depasita aceasta faza, marca va fi publicata in Buletinul Oficial pentru a putea fi efectuate opozitii. Perioada de opozitie dureaza 3 luni.

Daca nu sunt depuse opozitii impotriva marcii propuse la inregistrare, aceasta va intra in faza de examinare.

Marca poate fi prelungita dupa trecerea a 10 ani de la data depunerii.

Obligatia de utilizare

Folosirea unei marci comunitare este obligatorie in termen de 5 ani de la inregistrare in cel putin unul din statele membre ale UE.

Opozitia

Sistemul comunitar este un sistem bazat pe opozitii. Aceasta presupune ca daca un titular de marca doreste sa previna inregistrarea unei marci ulterioare propuse spre inregistrare, el trebuie sa depuna o opozitie impotriva marcii propuse la inregistrare.

Daca a fost depusa o opozitie, incepe o perioada de 2 luni numita peroada de “cooling-off” (de ragaz). In aceasta perioada se pot efectua tranzactii intre titularii marcilor. Daca se ajunge la o intelegere intre parti in aceasta perioada, taxa de opozitie va fi returnata.