Desene si modele industriale in Uniunea Europeana

Inregistrarea unui desen sau model previne copierea unui desen/model unic

 

Daca produceti unelte, bijuterii, jucarii, ambalaje sau bunuri gospodaresti si urmariti o extindere a afacerii in spatiul European sau nu doriti ca altii sa le reproduca fara acordul dumneavoastra, atunci este necesara protectia oferita de desene si modele la nivelul statelor Uniunii Europene si apoi la nivel global.

Desenele si modelele industriale comunitare

Incepand cu 2003, este posibila introducerea unei singure cereri pentru a obtine protectie in toate cele 28 de state ce formeaza Uniunea Europeana.

Un desen sau model comunitar poate proteja un produs sau parti ale unui produs rezultat din combinatia dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau materiale ale produsului in sine si/sau ornamentatia acestuia.

Cerinte pentru acordarea protectiei

Protectia unui desen sau model comunitar poate fi acordata daca acesta este nou si are caracter individual.

Un desen este considerat nou daca niciun alt desen sau model identic nu a fost facut public inainte.

Durata de protectie

Durata totala de protectie a unui desen sau model comunitar este de 25 de ani. Se acorda pentru inceput protectie pentru 5 ani aceasta putand fi prelungita de 4 ori consecutiv cu cate 5 ani.

Consultanta

Contactati echipa ProtectMARK pentru informatii si eventuale discutii despre protejarea desenelor sau modelelor dumneavoastra.

Suntem acreditati sa va asistam in ceea ce priveste completarea si depunerea cererilor, precum si pe durata intregului proces de inregistrare.