Desenele și modelele industriale în Uniunea Europeană

Înregistrarea unui desen sau model previne copierea unui desen/model unic

ÎNREGISTRARE DESENE ȘI MODELE INDUSTRIALE LA EUIPO

Daca produceți unelte, bijuterii, jucării, ambalaje sau bunuri gospodărești și urmăriți o extindere a afacerii în spațiul European sau nu doriți ca alții să le reproducă fără acordul dumneavoastră, atunci este necesară protecția oferită de desene și modele la nivelul statelor Uniunii Europene și apoi la nivel global.

Desenele și modelele industriale europene(comunitare)

Începând cu anul 2003, este posibilă introducerea unei singure cereri pentru a obține protecție în toate cele 27 de state ce formează Uniunea Europeană.

Un desen sau model european/comunitar poate proteja un produs sau părți ale unui produs rezultat din combinația dintre principalele caracteristici, îndeosebi linii, contururi, culori, forma, textura și/sau materiale ale produsului în sine și/sau ornamentația acestuia.

Dacă doriți mai multe informații despre drepturile de proprietate intelectuală sau despre înregistrarea desenelor sau modelelor industriale la OSIM, EUIPO sau WIPO, puteți beneficia de o sesiune gratuită de consultanță juridică cu sepcialiștii noștri, pe care îi puteți contacta prin intermediul acestui link.

Cerințe pentru acordarea protecției

Protecția unui desen sau model comunitar poate fi acordată dacă acesta este nou și are caracter individual.

Un desen este considerat nou dacă niciun alt desen sau model identic nu a fost făcut public înainte.

Durata de protecție a desenului sau modelului industrial

Durata totală de protecție a unui desen sau model comunitar este de 25 de ani. Se acordă pentru început protecție pentru o perioadă de 5 ani, aceasta putând fi prelungită de 4 ori consecutiv cu câte 5 ani.

Serviciile de consultanță juridică ProtectMARK

Contactați echipa ProtectMARK prin intermediul acestui link pentru informații și eventuale discuții despre protejarea desenelor sau modelelor dumneavoastră.

Suntem acreditați să vă asistăm în ceea ce privește completarea și depunerea cererilor, precum și pe durata întregului proces de înregistrare.