Desene si modele industriale in Romania

Inregistrarea unui desen sau model previne copierea unui desen/model unic

 

Daca nu doriti ca altii sa reproduca produsele fabricate sau comercializate fara acordul dumneavoastra, atunci este necesara protectia oferita de desene si modele si puteti incepe inregistrarea nationala, aceasta constituind punctul de plecare pentru o protectie la nivelul statelor Uniunii Europene si apoi la nivel global.

Cerinte pentru inregistrarea in Romania:

Informatiile minime necesare pentru depunerea unei cereri de inregistrare:

  • informatii despre titular (sau designer, daca cele doua persoane difera)
  • fotografii care sa ilustreze desenul
  • invocarea drepturilor de prioritate, daca este cazul.

Procedura

Cererea este analizata in privinta cerintelor de forma. La solicitarea aplicantilor, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci realizeaza cercetari ducumentare contra cost.

Daca este acceptat la inregistrare, desenul va fi publicat in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, pentru a putea fi efectuata eventualele opozitii.

Termenul pentru depunera unei opozitii este de 2 luni de la data publicarii.

Daca nu exista opozitii sau acestea au fost solutionate in defavoarea oponentului, desenul sau modelul va fi inregistrat.

Durata protectiei

Protectia totala acordata desenelor si modelelor este de 25 de ani. Initial, se acorda o protectie de 10 ani, care poate fi prelungita cu cate 5 ani, pana la un total de 25 de ani.

Cum incepeti?

Contactati echipa ProtectMARK pentru informatii si eventuale discutii despre protejarea desenelor sau modelelor dumneavoastra.

Suntem acreditati sa va asistam in ceea ce priveste completarea si depunerea cererilor, precum si pe durata intregului proces de inregistrare.