BREVETUL DE INVENTIE

BREVETUL DE INVENTIE

Un brevet de inventie acorda drepturi exclusive de vanzare, producere si folosinta a produsului sau metodei inregistrate.
Vezi detalii

MARCA INREGISTRATA

MARCA INREGISTRATA

Marca este unul din cele mai importante bunuri ale unei companii – este elementul esential al oricarei strategii de marketing.
Vezi detalii

MARCA INREGISTRATA IN ROMANIA

MARCA INREGISTRATA IN ROMANIA

Inregistrarea unei marci va protejeaza impotriva contrafacerii si a incalcarii drepturilor conferite de marca.
Vezi detalii

INREGISTRAREA IN UNIUNEA EUROPEANA

INREGISTRAREA IN UNIUNEA EUROPEANA

O marca inregistrata in Romania poate forma drept de prioritate pentru inregistrarea unei marci comunitare.
Vezi detalii

MARCA INTERNATIONALA

MARCA INTERNATIONALA

Inregistrarea unei marci protejeaza impotriva contrafacerii si a incalcarii drepturilor conferite de marca.
Vezi detalii

DESENE SI MODELE INDUSTRIALE

DESENE SI MODELE INDUSTRIALE

Desenele si modelele industriale se refera la aspectul estetic al unui produs.
Vezi detalii

DESENELE SI MODELE INDUSTRIALE IN ROMANIA

DESENELE SI MODELE INDUSTRIALE IN ROMANIA

Inregistrarea unui desen sau model previne copierea unui desen/model unic.
Vezi detalii

DESENE SI MODELE INDUSTRIALE IN UNIUNEA EUROPEANA

DESENE SI MODELE INDUSTRIALE IN UNIUNEA EUROPEANA

Daca nu doriti ca altii sa reproduca lucrarile fara acordul dumneavoastra, atunci este necesara protectia oferita de desene si modele la nivelul statelor Uniunii Europene si apoi la nivel global.
Vezi detalii

MONITORIZAREA DREPTURILOR DE PROPRIETATE INTELECTUALA

MONITORIZAREA DREPTURILOR DE PROPRIETATE INTELECTUALA

Suntem abilitati sa te ajutam in identificarea marcilor, desenelor si modelelor sau brevetelor care intra in conflict cu activitatea ta comerciala.
Vezi detalii

DE CE SĂ ÎNREGISTRAȚI ȘI SĂ PROTEJAȚI O MARCĂ?

Rolul mărcii este de a diferenția produsele și serviciile companiei dumneavoastră de alte produse sau servicii similare de pe piață ale altor companii

DE CE SĂ INREGISTRAȚI O MARCĂ?

MARCA ÎNREGISTRATĂ este printre cele mai importante active necorporale deținute de o companie – este mobilul oricărei strategii de marketing.

Crearea si protejarea mărcii dumneavoastră stabilește identitatea corporativă și impune poziția în piață. O marcă permite cumpărătorilor să distingă produsul sau serviciul dumneavoastră de alte produse sau servicii similare de pe piață. O marcă beneficiază de o protecție nelimitată – cu condiția ca aceasta să fie utilizată și reînnoită.

TIPURI DE MĂRCI

O marcă poate fi:

 • un cuvant sau mai multe cuvinte, un nume sau un slogan
 • o marcă figurativă
 • un logo
 • o marcă tridimensională
 • o marcă sonoră
 • o culoare
 • un nume patronimic

DE CE SĂ PROTEJAȚI O MARCĂ?

Înregistrarea este primul pas spre protejarea mărcii dvs. Iată care sunt avantajele înregistrării unei mărci:

 • în majoritatea țărilor drepturile conferite de o marcă sunt dobândite numai prin înregistrare.
 • este mult mai ușor să se demonstreze apartenența unei mărci înregistrate prin deținerea certificatului, prevenind astfel încălcarea drepturilor în cazul în care nu dețineți un certificat pentru marca pe care o folosiți.
 • o marcă înregistrată va crește întotdeauna valoarea afacerii dumneavoastră și va putea aduce beneficii dacă veți dori să vindeți afacerea după o anumită perioadă de timp.

Consultanții ProtectMARK au peste 20 ani de experiență în domeniul înregistrării mărcilor. Vă putem asista la proiectarea unei strategii naționale, comunitare sau globale astfel încât să vă asigurăm protecția și respectarea drepturilor dumneavoastră de titular al mărcii.

Dacă doriți mai multe informații despre înregistrarea mărcilor la OSIM, EUIPO sau WIPO, puteți beneficia de o sesiune gratuită de consultanță juridică cu sepcialiștii noștri, pe care îi puteți contacta prin intermediul acestui link.

Ce este proprietatea intelectuală

Proprietatea intelectuală face referire la creațiile minții: invenții (brevete), opere literare si artistice, nume, imagini, simboluri, design, utilizate în activitățile comerciale. Deținătorii drepturilor de proprietate intelectuală pot controla și trebuie răsplătiți pentru uzul acesteia, acest fapt încurajand inovația și creativitatea spre beneficiul umanității.

Proprietatea intelectuală este imparțită în două categorii principale:

Dreptul de autor (Copyright) include lucrări literare și artistice precum romane, poeme, piese de teatru, jocuri, filme, opere muzicale, site-uri web, picturi, fotografii, sculpturi, design arhitectural, etc.  și drepturile conexe  care includ drepturile artiștilor apărute ca urmare a interpretării, drepturile legate de înregistrările efectuate de producătorii de fonograme și drepturile apărute ca urmare a emisiei programelor de radio și televiziune.

Proprietatea industrială care include:

 • brevetele de invenție (patentele);
 • modelele de utilitate și topografiile pentru produse semiconductoare;
 • mărcile și indicațiile geografice;
 • desenele și modelele industriale.

Orice afacere are nevoie de protejarea drepturilor de proprietate intelectuală

Ce fel de protecție ar trebui să folositi?

Iată mai jos o imagine de ansamblu a ceea ce presupune fiecare tip de proprietate intelectuală

BREVETUL DE INVENȚIE (PATENTUL)

Brevetele sunt necesare pentru protejarea invențiilor. Brevetele oferă raspunsuri la întrebări precum: cum funcționează lucrurile, ce fac ele, cum acestea îndeplinesc anumite funcțiuni, din ce sunt realizate și modul în care sunt realizate.

Poate fi brevetată o gamă largă de tehnologii, de la un medicament nou la un circuit electric sau o nouă utilizare a unui produs sau procedeu cunoscut. Brevetele pot fi invenții noi în totalitate, precum și imbunătățiri ale celor existente. Dacă aveți o nouă tehnologie sau chiar o nouă metodă de afaceri, ar trebui să luați în considerare obținerea unui brevet.

Brevetele trebuie înregistrate pentru a obține protecție (înainte de a fi aduse la cunoștința publicului).

 MARCA ÎNREGISTRATĂ

O marcă înregistrată definește pur și simplu identitatea unei companii. Acesta include totul, de la nume, la sloganuri și logouri.

Protecția unei mărci comerciale poate fi obținută prin simpla ei folosire, dar se poate obține o protecție mult mai puternică dacă vă inregistrați marca. Mărcile cele mai cunoscute din lume sunt în general logourile și numele de branduri renumite, cum ar fi Apple, Google sau Nike.

Fiecare companie are nevoie de o marcă comercială pentru a-și proteja reputația pe piață și în comunitatea de investititori.

DREPTUL DE AUTOR

Drepturile de autor asigură protejarea operelor și a creațiilor artistice.

Cele mai cunoscute forme de drepturi de autor sunt operele cinematografice, cărțile, picturile, sculpturile și muzica.

În cele mai multe limbi europene, cuvântul copyright este cunoscut ca drepturi de autor.

DESENELE SI MODELELE INDUSTRIALE

Desenul sau modelul industrial protejează aspectul exterior al unui produs redat in două sau in trei dimensiuni și trebuie să aducă noutate și să aibă un caracter individual.

Exemple de produse protejate de un desen industrial sunt telefoanele mobile cum ar fi iPhone, Samsung sau forma sticlei de Coca-Cola sau de Borsec.

 

MODELUL DE UTILITATE

Modelul de utilitate protejează o invenție tehnică nouă care depășeste nivelul unei simple îndemânări profesionale și este susceptibilă de aplicare industrială.

Titlul de protecție (certificatul) garantează titularului/inventatorului sau succesorului său în drepturi protecția invenției tehnice pentru o perioada de 6 ani; și se poate prelungi pe două perioade a câte 2 ani, durata modelului de utilitate neputând depăși 10 ani de la data depunerii cererii.

Notă de informare pentru politica de GDPR aplicată de ProtectMARK | Termeni și condiții