26 aprilie 2022 – Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale „Tinerii și Proprietatea Intelectuala: inovarea pentru un viitor mai bun”

În fiecare an, pe 26 aprilie, sărbătorim Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale pentru a afla despre rolul pe care drepturile de proprietate intelectuală (PI) îl joacă în încurajarea inovației și a creativității. World Intellectual Property 2022 recunoaște potențialul uriaș al tinerilor de a găsi soluții noi și mai bune care să sprijine tranziția către un viitor durabil. De pe tot globul, tinerii fac față provocărilor de inovare, folosindu-și energia și ingeniozitatea, curiozitatea și creativitatea pentru a îndrepta un curs către un viitor mai bun. Mințile inovatoare, energice și creative ajută la impulsionarea schimbărilor de care avem nevoie pentru a trece la un viitor mai durabil.

În acest an, tema Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale este „Tinerii și Proprietatea Intelectuala: inovarea pentru un viitor mai bun” și celebrează inovația și creativitatea tinerilor.

Tinerii de astăzi sunt o sursă incredibilă și în mare măsură neexploatată de ingeniozitate și creativitate. Perspectivele, energia, curiozitatea și atitudinea lor „noi facem”, ca să nu mai vorbim de dorința lor pentru un viitor mai bun, remodelează deja abordările și deschid acțiunile pentru inovare și schimbare.

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale sărbătorită împreună cu WIPO(World Intellectual Property Organisation) în 2022 este o oportunitate pentru tineri de a afla cum drepturile de proprietate intelectuală le pot sprijini obiectivele, pot ajuta la transformarea ideilor lor în realitate, să genereze venituri, să creeze locuri de muncă și să aibă un impact pozitiv asupra lumii din jurul lor. Cu drepturile de proprietate intelectuală, tinerii au acces la unele dintre instrumentele cheie de care au nevoie pentru a-și realiza ambițiile.

Pe parcursul campaniei WIPO, tinerii vor putea înțelege mai bine modul în care instrumentele sistemului de proprietate intelectuală – mărci comerciale, drepturi de proiectare, drepturi de autor, brevete, drepturi de soiuri de plante, indicații geografice, secrete comerciale și multe altele – își pot sprijini ambițiile de a construi un viitor mai bun.

De asemenea, WIPO privește cu mai multă atenție rolul său în sprijinirea eforturilor naționale și regionale de a crea un mediu juridic și politic pentru ca tinerii inventatori, creatori și antreprenori să prospere.

Tinerii sunt inovatorii, creatorii și antreprenorii de mâine. Prin creativitatea și ingeniozitatea lor, tinerii din toate regiunile conduc la schimbare și creează căi către un viitor mai bun. Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale 2022 sărbătorește această generație interesantă de factori de schimbare.

Generația Z și Millennials: creatorii zilei de mâine

Tinerii de astăzi sunt o sursă incredibilă și în mare măsură neexploatată de creativitate și ingeniozitate. Există aproximativ 1,8 miliarde de tineri (în vârstă de 24 de ani) în lume astăzi. Nouăzeci la sută dintre ei trăiesc în țări în curs de dezvoltare. Proporția tinerilor (sub 35 de ani) va crește în următorii ani. În toate regiunile, tinerii sunt agenți naturali ai schimbării, creând căi către un viitor mai bun.

Millennials și Generația Z sunt factori de schimbare; sunt pragmatici și nu se tem să vorbească și să provoace status quo-ul. Tinerii de astăzi sunt nativi digitali. Ei au crescut într-o lume conectată cu telefoane mobile și internet, unde liniile dintre lumea fizică și digitală sunt estompate. Acest lucru a modelat o generație care este, fără îndoială, cea mai antreprenorială, inovatoare și creativă de până acum.

Factorii de decizie ar trebui să fie mai receptivi la nevoile și preocupările tinerilor inventatori, creatori și antreprenori și să dezvolte politici și programe care să hrănească și să sprijine eforturile lor de a inova pentru un viitor mai bun.

In acest an WIPO organizează un concurs pentru tineri, in care participanții sunt rugați să trimită un videoclip de 90 de secunde care arată modul în care soluțiile inovatoare, susținute de drepturi de proprietate intelectuală, abordează o anumită provocare care preocupă tinerii, de exemplu, schimbările climatice, sănătatea globală, viața durabilă, responsabilizarea tinerilor și dezvoltarea comunității. Mai multe detalii in acest link.