ÎNREGISTRARE DESENE ȘI MODELE INDUSTRIALE LA OSIM

Desenele și modelele industriale se referă la aspectul estetic al unui produs

ÎNREGISTRARE DESENE ȘI MODELE LA OSIM

Desenele și modelele industriale protejează aspectul exterior al unui produs sau al unei părți a acestuia, care este redat în două dimensiuni – pentru desene, sau în trei dimenisuni – pentru modele industriale, rezultat din combinația dintre principalele caracteristici, îndeosebi linii, contururi, culori, formă, textură și/sau materiale ale produsului în sine și/sau ornamentația acestuia.

Protejarea desenelor și modelelelor industriale este foarte importantă.

Totuși, modul de funcționare sau caracteristicile tehnice ale unui produs nu pot fi protejate prin intermediul desenelor și a modelelor.

Modul de funcționare poate fi protejat prin intermediul brevetelor de invenție și al modelelor de utilitate.

Desenele pot fi folosite alături de mărci pentru protejarea în întregime a unui produs.

Iată un exemplu: pe lângă protecția conferită de înregistrarea ca marcă a numelui, Compania Coca-Cola și-a înregistrat și forma sticlei ca desen și model industrial (forma sticlei este, de asemenea, protejată ca marcă).

Dacă doriți mai multe informații despre înregistrarea desenelor sau modelelor industriale la OSIM, puteți beneficia de o sesiune gratuită de consultanță juridică cu sepcialiștii noștri, pe care îi puteți contacta prin intermediul acestui link.

CONTACTAȚI-NE PENTRU DETALII. CONSULTANȚĂ GRATUITĂ!

De ce anume este nevoie pentru a obține protecția?

Noutatea unui desen sau model

Pentru înregistrarea unui desen, acesta trebuie să fie nou, în sensul de a nu fi adus la cunoștința publicului înaintea depunerii cererii. Aceasta presupune ca desenul respectiv să nu fi fost comercializat, prezentat la expoziții sau broșuri, în prezentări, prelegeri etc.

Caracterul individual al unui desen sau model

De asemenea, un desen trebuie să aibă și caracter individual, în sensul de a fi diferit de alte produse comercializate sau desene anterior inregistrate.

De ce să iți inregistrezi desenul/modelul industrial?

Desenele/modelele protejate conferă un avantaj asupra pieței, prin diferențierea produselor dumneavoastră față de cele ale altor competitori. Un desen protejat adaugă valoare produsului și afacerii în sine. Înregistrarea desenului/modelului permite împiedicarea apariției altor desene/modele identice sau similare pe piață, sau blocarea celor similare care pot apare ulterior.

Cum se obtine protectia pentru desene si modele?

Protecția desenelor/modelelor se obține prin depunrea unei cereri de înregistrare la OSIM – Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci sau la EUIPO – Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală. Echipa de specialiști din cadrul ProtectMARK vă va ajuta în pregatirea tuturor documentelor și depunerea cererii dumneavoastră.

Pentru înregistrarea desenului/modelului la OSIM(național) sau EUIPO (european) este necesară o discuție prealabilă cu consultanții noștri, pe care îi puteți contacta prin intermediul acestui link.

DESENELE SI MODELE IN ROMANIA

DESENELE SI MODELE IN ROMANIA

Inregistrarea unui desen sau model previne copierea unui desen/model unic.
Vezi detalii

DESENE SI MODELE IN UNIUNEA EUROPEANA

DESENE SI MODELE IN UNIUNEA EUROPEANA

Daca nu doriti ca altii sa reproduca lucrarile fara acordul dumneavoastra, atunci este necesara protectia oferita de desene si modele la nivelul statelor Uniunii Europene si apoi la nivel global.
Vezi detalii

Notă de informare pentru politica de GDPR aplicată de ProtectMARK | Termeni și condiții